Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΖΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στις 29/6/2009 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσπρωτικού με την υπ αρθ 105/09 απόφαση του έκανε το πρώτο θετικό βήμα προς την προάσπιση των δικαιωμάτων του πεζού. Αλλά αυτό δεν φτάνει, πρέπει κατ αρχάς να έχουμε εφαρμογή της απόφασης αλλά και κατά δεύτερον να δραστηριοποιηθούμε όλοι σαν πολίτες
΄΄ Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον και να απολαμβάνει ελεύθερα τους δημόσιους χώρους μεσα σε κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν την σωματική και την ψυχική του υγεία ΄΄ διαβάζουμε στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων του Πεζού.
Είναι ένα από τα καθήκοντα της κεντρικής εξουσίας αλλά κυρίως των μηχανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η παραπάνω πρόταση να μην ακούγεται σαν ανέκδοτο .
Καταλυμένα πεζοδρόμια από κάθε φύσεως αντικείμενα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα ,σκουπίδια εκτός κάδων, καθώς και διαφημιστικές πινακίδες σε κάθε ύψος και μέγεθος, κλιματιστικά που στάζουν ή είναι σε χαμηλό ύψος από την πλευρά του πεζοδρομίου , αλλά πολλές φόρες και Δημόσιες ή Δημοτικές πινακίδες αλλά και στύλοι της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ λάθος τοποθετημένοι δυσκολεύουν την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Επίσης πρόβλημα δημιουργεί η μη ύπαρξη πεζοδρομίων σε πολλούς δρόμους καθώς και το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα των Ι.Χ. που πολλές φόρες δυσκολεύουν την πρόσβαση των πεζών στα πεζοδρόμια. Το συγκεκριμένο δεν είναι ένα πρόβλημα του Δήμου μας αλλά ένα γενικότερο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Το τραγικό μάλιστα του πράγματος είναι ότι την αδιαφορία των αρμοδίων μια και έχουν να ασχοληθούν ΄΄ με σοβαρότερα ζητήματα ΄΄ άραγε ποια? , στις μεγαλύτερες πόλεις οδήγησε τους πολίτες να αγωνιστούν για τα αυτονόητα, πολίτες οι όποιοι μάλιστα δυστυχώς βρίσκονται πολλές φόρες αντιμέτωποι η χλευάζονται από υπηρεσίες η θεσμούς οι όποιες έχουν δημιουργηθεί για να βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη. . Ήδη υπάρχουν στην χώρα μας οργανώσεις όπως η <<STREETPANTHERS >> καθώς και η <<ΠΕΖΗ>> στης ιστοσελίδες των όποιων http://www.streetpanthers.gr και www.pezh.gr μπορεί να ενημερωθεί για κινήσεις , δραστηριότητες και δικαιώματα των πεζών ή και να κατεβάσει κανείς τις εικονικές κλήσεις και τα αυτοκόλλητα ή να τα παραγγείλει , να ενημερωθεί για τα σημεία διάθεσης τους τα οποία μπορούν να κολληθούν πάνω στα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα οποία δεν προκαλούν καμία βλάβη στο αυτοκίνητο και αναγράφουν <<Είμαι γάιδαρος! Παρκάρω όπου γουστάρω>>
Ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει από την ασυνείδητη αυτή συμπεριφορά είναι ο αποκλεισμός από την κίνηση ανθρώπων με κάποια αναπηρία, αν για έναν φυσιολογικό άνθρωπο αποτελεί άθλο να διασχίσει 100 μέτρα πεζοδρομίου πως θα μπορέσει να το κάνει ένας τυφλός , ή ένας ανάπηρος με αναπηρικό καροτσάκι συμπολίτης μας?. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο όποτε εντείνουμε την αίσθηση αποκλεισμού από αυτά τα άτομα καθώς δεν μπορούν να απολαύουν αυτονόητα αγαθά.
Νόμοι υπάρχουν , το θέμα είναι να γίνει η εφαρμογή τους από τους αρμόδιους , επίσης θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και να καλλιεργηθεί η ανάλογη παιδεία σε όλους μας. Οι οδηγοί που παρκάρουν σε πεζοδρόμια, οι καταστηματάρχες που απλώνουν τους πάγκους τους , η δημόσια υπηρεσία με τον στύλο που τοποθέτησε, και όποιος άλλος που κατέλαβε ζωτικό χώρο ενός πεζοδρομίου ίσως να έχουν δίκιο, αλλά θα πρέπει να διεκδικήσουν το δίκιο τους και όχι να εξασφαλίζουν ΄΄ δικαιώματα ΄΄ εις βάρος μιας άλλης ομάδας πολιτών. Όσο δεν τιμωρούνται τόσο θα παίρνουν και περισσότερες ελευθέριες και στο τέλος αυτός που δεν παρανομεί θα θεώρει τον εαυτό του κορόιδο. Όπως είπε και Διονύσιος Σολωμός στο "Ύμνος προς την Ελευθερία " << η ελευθερία του ενός σταματά εκεί όπου αρχίζει ή ελευθερία του άλλου>> .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες της περιοχής Θεσπρωτικού το καλοκαίρι του 2009. Αν εξαιρέσουμε την ημερομηνία και τον τόπο θα μπορούσε να δημοσιευτεί και σήμερα σε όποια εφημερίδα του νέου Δήμου Ζηρού και να ισχύει επ’ ακριβώς
ΥΓ: Δυστυχώς στον Δήμο Θεσπρωτικού  παρά την απόφαση δεν έγινε καμία ενέργεια  προς την κατεύθυνση  της προάσπισης των δικαιωμάτων των πεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου